רח' סמולנסקין 7, ירושלים – וילה שוקן
מהות הפרויקט: שימור מבנה היסטורי עם תוספות בניה
סטטוס: בתכנון
יזם: חב' איגדה בע"מ
בשיתוף קופרשטוק אדריכלים – ירושלים
תיאור הפרויקט:
1. רובו של המבנה המקורי של וילה שוקן נותר כשהיה, למרות שהוא מוסתר מן העין בתוספות בניה שונות ורבות. לכן, תוכנן פירוק כל תוספות הבניה סביב ומעל המבנה המקורי וחשיפת המבנה בשלמותו, כפי שתוכנן ונבנה במקור. למרות הקושי המסוים בגישה זו, שהרי גם לתוספות שנבנו ע"י האדריכל יש חשיבות, המלמדת על שנות חייו והפעילות שהתרחשה בו. במקרה מיוחד זה, כאשר מדובר על יצירה נדירה של אדריכל-על, הערך העיקרי לשימור הינו הבניין המקורי וחשיפתו לקהל הרחב, על כל פרטיו המשומרים והמשוחזרים. בהופכו למבנה ציבורי, יתאפשר לקהל הרחב לחוות את הבניין גם מתוכו.
2. היות והגינות סביב הבית היוו חלק עיקרי בתכנון היצירה האדריכלית, תשוחזר הגינה הקדמית ותיפתח לציבור הרחב. הגינה תשוחזר מעל חניון תת-קרקעי .
3. מתוכננת תוספת בניה אשר תפגע באופן המינימאלי ביותר בערכי המבנה ההיסטורי. התוספת תבנה בחלק הדרום מזרחי של הווילה, במקום בו הייתה בריכת השחייה ואגף השירות הסמוך אליה.
4. ישוחזרו באופן מלא ומדויק כל פרגולות הבניין.
5. כל חזיתות האבן יעברו ניקוי, שימור וחיזוק קפדני.
6. חזיתות הבניין החדש יתוכננו כרקע למבנה ההיסטורי ולא יתחרו בו בפרטיו וגווניו.
עקב קשיים שונים, בשנת 2015 נדחה קידומו של הפרוייקט עד להודעה חדשה.
רקע:
"וילה שוקן" תוכננה ונבנתה בשנים 1934-1936 כביתם הפרטי של זלמן שוקן ומשפחתו על מגרש רחב ידיים מול הנוף הפתוח, של ים המלח.
הווילה נבנתה בתפר בין שכונת טלביה הוותיקה לשכונת רחביה שתוכננה על ידי האדריכל ריכארד קאופמן כשכונה יהודית מחוץ לחומות המשלבת ארכיטקטורה מודרנית, תפישה אורבאנית של "עיר גנים", סגנון מקומי באבן ירושלמית ואזורים ירוקים נרחבים.
מתכנן הווילה, האדריכל היהודי-גרמני אריך מנדלסון, נחשב לאחד ממובילי הארכיטקטורה המודרנית בעולם. עבודתו בירושלים מצביעה על לימוד מוקדם של האדריכלות המסורתית המקומית תוך שמירה על עקרונות המודרניזם והיא מהווה גולת כותרת ארכיטקטונית בנוף הבנוי של ירושלים.
במשך השנים נבנו באתר ועל גבי הווילה המקורית תוספות בנייה רבות אך חקירה לעומק מלמדת כי המבנה המקורי נשמר, ואיתו נשתמרו גם האיכויות הארכיטקטוניות שלו, בנוסף לערכים ההיסטוריים והתרבותיים.
הדיאלוג עם הנוף הפתוח נחסם בשנות ה-80 של המאה ה-20 על ידי מבני מגורים שנבנו על שטח הגן התחתון. למרות זאת שיחזור הגן הקדמי של "וילה שוקן" אפשרי וחשיפתו לציבור תתרום רבות להערכה מלאה של האתר, החל ברמה הבין לאומית ועד לזו המקומית – שכונתית.