מצודת טיגארט "אבו גוש" ומבנה הווילה
מהות הפרויקט: שימור מצודה והסבתה למבנה ציבור
סטטוס: בתכנון
פרוגרמה: מרכז חינוכי להתגוננות אזרחית ולמורשת
יזם: עמותת הידידים של פיקוד העורף. אגף הבינוי של צה"ל
תיאור הפרויקט:
האתר מתוכנן לשחזור, שיקום ושימור מלאים ועתיד להפוך להיות "בית העורף" אשר ישמש כמרכז חינוכי להתגוננות אזרחית ולמורשת.
בין היתר מתוכננים במסגרת הפרויקט חללים ללימוד והדרכה אזרחית להתגוננות, אולם תערוכות וחללי תצוגה ,אמפיתיאטרון ,אודיטוריום, מסעדה, חניון ואזורי זיכרון ומורשת.
רקע:
האתר הינו שטח צבאי נטוש על צלע הר. השטח ממוקם בין קריית יערים הבנויה על כיפת ההר והכפר אבו גוש הנמצא על שיפוליו המזרחיים. באתר שני מבנים היסטוריים חשובים, מספר אלמנטים נופיים, סככות ומבנים מודרניים. המבנה המוקדם שנבנה באתר הוא מבנה הווילה אשר נבנה ככל הנראה ב 1912 ע"י משפחה מקומית אמידה שמכרה או השכירה את המבנה לאיש הקונסוליה הגרמנית. באתר נותרו שרידים של אלמנטים נופיים מתקופת הווילה – בורות מים וטרסות. מזמן הקמתו של המבנה ועד כיבוש הארץ ע"י הבריטים שימש האתר למגורים וחקלאות.
עם תחילת המנדט הפך האתר לבסיס משטרתי/צבאי. ב 1926 הוקם החלק הראשון של המחנה – מגדל מבוצר – כתחנת המשטרה של הכפר. ב 1941 במסגרת תוכנית חיזוק המשטרה הבריטית בארץ הוקמו 55 מצודות, ביניהן תחנת המשטרה של אבו גוש, שהורחבה לכדי מבנה "טיגארט" כפי שאנו מכירים היום. מגדלי המשטרה הוקמו בעקבות מרידות של ערביי א"י /פלסטין בשנות ה-20 ולאחר מכן הוקמו מצודות בעקבות המרד הערבי הגדול שהתרחש בשנים 1936-1939. המרד הערבי ערער את בטחונה של משטרת המנדט ולכן הבריטים קראו לצ'ארלס טיגארט, מומחה למלחמה בטרור וארגון משטרתי (ועל כן המבנים קרויים על שמו). טיגארט מינה את פוסטר טרנר, כאדריכל ראשי האחראי על צוות תכנון רחב של אדריכלים וחברת הבניה הראשית הייתה "סולל בונה", מה שסייע לצמיחה ולשגשוג כלכלי של היישוב העברי בארץ.
בשנת 1948 כאשר הבריטים עזבו את הארץ, העבירו את מצודת אבו גוש לידי הפלמ"ח. המצודה שימשה את הפלמ"ח לאחסון, לוגיסטיקה ולמטרות שמירה. בשנות ה-80 של המאה ה-20' נעשה שימוש במבנה ע"י צה"ל לחיילי מילואים וכמחסן של ערכות אב"כ. בשנות ה-90 הייתה כוונה להפוך את המבנה לבסיס משמר הגבול – הרעיון נזנח לאחר מאבק ציבורי ממושך של תושבי הכפר עם תמיכה ציבורית רחבה של תושבי הישובים היהודים הסמוכים. מאז ועד היום האתר נטוש ומוזנח.
למקום נדבכים היסטוריים הקשורים נופית, תרבותית וביטחונית ליחסים בין תושבי ארץ ישראל הפלסטינאים לבין תושביה היהודים. תושבי אבו גוש היו בעלי ברית של שכניהם היהודים עוד לפני קום מדינת ישראל והיום הם תושביה ואזרחיה ומהווים חלק מהמארג החברתי של מדינת ישראל.